Skapt med hensikt

Basis - et åndelig utviklingsprogram

Har du noen gang stilt deg selv spørsmål som: ”Hvorfor lever jeg? Betyr livet mitt noe? Hva er hensikten med livet mitt?” Disse spørsmålene har utvilsomt dukket opp på et eller annet tidspunkt. Om noen har skjøvet oss til side eller såret oss, kan vi ha lurt på om livet vårt faktisk har betydning. Hvis noe vi var helt sikre på var riktig, viser seg å ikke stemme, spør vi kanskje: ”Hva er hensikten?”. I denne artikkelen forsøker jeg å peke oss i retning av Guds svar på disse spørsmålene. Min overbevisning er at ditt liv har betydning, og at ditt bidrag er viktig.

Det første spørsmålet, ”Hvorfor lever jeg?”, er ikke akkurat nytt. En av Det gamle testamentets profeter, Jeremia, spør det samme i kapittel 20, vers 18: ”Hvorfor kom jeg ut av mors liv når jeg bare skulle oppleve møye og sorg og ende mine dager i skam?” Kanskje har du følt det samme en eller annen gang. Om du har gått igjennom en problemfylt fase av livet har du kanskje spurt: ”Ble jeg født bare for å få problemer? Ble jeg plassert på denne planeten bare for å oppleve sorg, smerte og stress?” For enkelte kan det bli for mye, og det kan gå så langt at man vurderer selvmord.

Hva er så svaret? Carl Jung, den kjente sveitsiske psykiateren, sa en gang: ”Jeg kjenner ikke meningen eller formålet med livet, men det ser ut som det skal ha en hensikt.” Isaac Asimov, professor i biokjemi, berømt science fiction-forfatter og erklært ateist, skrev: ”Så langt jeg kan se, finnes det ikke noen hensikt.” Det er ikke overraskende at en som har fjernet Gud som faktor, kommer til et slikt svar. Hvis du tar Gud bort, er det ikke så mange alternativer igjen.

Du kan prøve mange filosofiske tilnærminger for å få et svar på disse eksistensielle spørsmålene. Enkelte vil si at meningen med livet er å holde seg i live. En naturalist vil si: ”Formålet med liv er kun å opprettholde seg selv.” Sagt med andre ord: Du er her på planeten ene og alene av biologiske årsaker. Ikke særlig inspirerende. En hedonist vil kanskje skrive: ”Meningen med livet er nytelse, å ha det gøy, og å feste!” Materialisten vil si: ”Livet handler om å skaffe seg stadig nye ting.” Livet måles i hvilke gjenstander du eier. Igjen; ikke særlig tilfredsstillende.

Du kan også prøve selvhjelpsmetoden. Du kan gå til en hvilken som helst bokhandel og finne mengder med bøker som handler om å oppdage meningen med livet. Slike bøker sier gjerne: ”Du må skape din egen mening med livet.” Og de anbefaler gjerne den samme tilnærmingen: Oppdag drømmene dine, sett deg mål, vær ambisiøs,  drøm store drømmer, sikt høyt, tro på deg selv, finn ut hva du er god på, gi aldri opp.

Alle disse tingene er gode råd, og om du følger dem, vil de kunne gi deg fremgang her på jorden; penger, jobb, karriere osv. Men å ha fremgang og å kjenne formålet med livet ditt er to ulike ting. Du kan være en komplett suksess, og likevel ikke ha svaret på: ”Hvorfor plasserte Gud meg på denne planeten?” Det er viktig å vite at formålet med livet er mye, mye større enn vår egen personlige tilfredsstillelse. Det er mye større enn vår personlige glede, selv om glede selvsagt er en del av det hele.

Det er til og med mye større enn vår egen indre fred, selv om også den er en del av det hele. Gud har laget deg for et helt spesielt formål. Og det handler ikke om deg! Høres det skuffende ut? Hvor mange kjenner du som satt seg fore å gjøre seg selv lykkelige, og som faktisk ble det? Mange skilsmisser er et resultat av at den ene parten bestemmer seg for å sette sine egne behov først. Men det var jo ikke det man ble enige om da man giftet seg, eller fikk barn.

Lignelsen i Det nye testamentet om fortapte sønnen gir oss et godt bilde. I fortellingen spør den yngste av to sønner sin far om å få forskudd på arven for å dra ut i verden og ”realisere seg selv”. Etter en rekke dårlige valg og enda flere skuffelser tar han til fornuft og reiser hjem igjen. Han spør faren om han kan jobbe for føden, siden han har brukt opp hele arven. Faren på sin side henter frem de beste klærne til sønnen, gir ham flotte gaver, og feirer hjemkomsten med en stor fest. Alt for å vise sin kjærlighet. Vi ser at det faren har å tilby er mye mer enn det sønnen klarte å skaffe på egen hånd.

Lignelsen er egentlig en fortelling om mennesker generelt. Selv om vi lever våre liv på tvers av Herren og hans kjærlighet, står han likevel med åpne armer og ønsker oss velkommen når vi er klare for å erkjenne ham. Den guddommelige planen for hver enkelt av oss innebærer kjærlighet og godhet. Inntil vi forstår dette, vil livet egentlig ikke gi mening.

Så; hvorfor er vi her? Hvorfor lever vi? Hvorfor befinner vi oss på denne planeten? Herrens hensikt med å skape oss mennesker er at vi skal kunne bli engler i himmelen. At himlene kan fylles med engler fra menneskeheten. Gud sier dette gjentatte ganger gjennom Swedenborgs skrifter. Det er også visualisert i Bibelen på flere plasser: Gjennom Edens hage, hvor Gud skaper menneskene og gir dem et paradis; gjennom Guds løfte til Abraham, Isak og Jakob – ”Jeg vil gjøre dere til et stort folk”; i Guds løfter om ”det lovede land” til Israels barn. Da Jesus var på jorden snakket han ustanselig om himmelen. Og vi har beskrivelsen av ”Den hellige by” i Johannes´ åpenbaring. Og hver gang løftet blir gitt, følger det instruksjoner om hvordan man skal oppnå livet som beskrives.

Det er noe som heter Guddommelig forsyn. Det er et navn på Herrens styring gjennom kjærlighet og visdom. Denne kraftens primære mål er en himmel fra menneskeheten.

Dette betyr at livet vårt på jorden er en forberedelse for et liv som engel i himmelen. Derfor kan vi allerede nå, i dette livet, øve på det som englene gjør: Elske Herren, lære oss guddommelige sannheter for å leve dem, og hjelpe, dele og være nyttige for samfunnet ut i fra våre egne forutsetninger. Dette er ting som reflekterer det guddommelige formålet med livene våre.

Vi har mange valg når det gjelder hva vi vil bruke livet til. Men selve hensikten er allerede på plass, enten vi tar hensyn til den eller ikke. Å leve livet slik Herren vil er vår kilde til lykke. Dette betyr ikke at vi ikke kan oppleve tunge stunder eller vanskelige dager. Men det betyr at vi kan vite at vi er på rett vei, og at Gud hjelper oss underveis.

Om du ønsker å forstå meningen med livet, og formålet med ditt eget liv, så gjør du det ved å bli kjent med Herren. Jo bedre du kjenner Herren, jo mer vil du forstå av Herrens visdom og forsyn, og gjennom det vil du få en bedre forståelse av hensikten med livet. Dette kan vi kalle for et åndelig arbeid, hvor du og Herren jobber sammen. Og det vil ta tid. Ingenting av dette vi har beskrevet er noe som er ”gjort over natten”. I likhet med enhver annen jobb må du sette av tid til åndelig arbeid. Det er et valg du må ta.

I Den nye kirken lærer vi at ”hvert eneste øyeblikk i livet innebærer en serie av konsekvenser som strekker seg ut i evigheten; øyeblikk som alle er en ny begynnelse for øyeblikkene som følger etter.” (Arcana Cœlestia 3854) Når du leser dette skal du vite at dette kan bli et markant øyeblikk for deg. Om du velger å leve slik Herren ønsker du skal leve, og på den måten realiserer Herrens hensikt for livet ditt, vil det ha en enorm virkning på ditt åndelige liv.

Du ble skapt for en helt spesiell oppgave. Herren skapte deg fordi han elsker deg, og vil at du skal være lykkelig. Han skapte deg fordi du kan gjøre noe som ingen andre kan gjøre på samme måte. Hva vil du gjøre, nå som du vet dette?

David Roth