Å dele din tro

Det er en fredelig kveld i en liten by i Ghana i Vest-Afrika. En ung mann står på en parkeringsplass og snakker med to medlemmer av Den nye kirken. Selv om han aldri har hørt om nykirkelig teologi før, forstår han dem som om han har lest Swedenborgs skrifter i årevis. ”Hva er deres bilde av Herren?” spør han nysgjerrig.

Når han hører at man i Den nye kirken tilber én sann Gud, og ikke tre ulike guddommer, blir han engasjert og utbryter ”du mener at den ene guden har tre nivåer (Gud, Jesus og den hellige ånd), akkurat som vår kropp, vår sjel og våre handlinger? ”Nettopp”, svarer de to andre forundret.  En time senere spør den unge mannen om han kan få noen bøker fra Skriftene, og sier at han ønsker å bli med i kirkesamfunnet.

Et nygift par, trollbundet av hverandre og av tanken på sitt ferske ekteskap, begynner å lete etter bøker om kjærlighet og ekteskap. De finner en bok av Emanuel Swedenborg – som gir et helt nytt bilde av ekte ekteskapelig kjærlighet. Inspirerte av idéene de finner, føler de snart at det er noe mer med denne boken enn det de så ved første øyekast. Senere oppdager de andre bøker fra skriftene, og siden at det finnes et kirkesamfunn basert på dem. I dag er dette paret aktive medlemmer i Den nye kirken.

En kvinne i slutten av trettiårene, gift med en flott mann og mor til tre små barn, søker etter et fellesskap hvor hun kan utvikle seg åndelig. Hun har hatt sin del av motbør her i livet, med en oppvekst i en dysfunksjonell familie, og hun ønsker et liv med retning og klarhet. Hun ble født inn i den katolske kirken, men har ikke hatt kontakt med kirken på årevis.

Etter hvert som barna hennes begynner å stille spørsmål om Gud, føler hun og mannen hennes sterkt for å finne en kirkesammenheng hvor de alle kan føle seg hjemme. De leter i avisene, og prøver ut ulike kirker hver søndag. På den fjerde søndagen kommer de til Den nye kirken. Et eller annet der appellerer til dem. De opplever en preken som er både interessant og praktisk nyttig. De liker menneskene de møter og måten de ønskes velkommen på. Etter hvert begynner de å lære om kirkens teologi, som di opplever både som fornuftig og vakker. ”Dette er det jeg alltid har trodd på” sier kvinnen. ”Helt siden jeg var liten har jeg visst at det er en himmel og et helvete, og at de er mer virkelige og tilstede enn vi tror. Jeg har alltid følt at Gud er én, og at den guden er komplett kjærlighet. Endelig har jeg funnet en kirke som tror dette.”

Hver av disse situasjonene forteller om mennesker som liker det de hører i Den nye kirken, og har funnet at teologien har forandret livene deres.

Anna Woofenden